top of page

Höst 2017

Ellen Andersson

Jazzcafé - Ingår i STJÄRNSERIEN
Torsdag, 05 oktober

EPK: ELLEN ANDERSSON QUARTET - "I'LL BE SEEING YOU" (2016)

”En svensk jazzstjärna är född. […] Hon broderar ut melodin, improviserar, ser hur långt hon kan avlägsna sig från kompositionen och ändå få oss att höra melodin fast den nästan inte finns där. Det är stundtals mycket avancerat uppbyggt - och svårsjunget, men med sin fantastiska röst får hon det att låta lätt som en utandning. [...] Här finns en skirhet i skickligheten, en ömtålighet som får mig att lyssna noga, speciellt i de sånger som uttrycker smärta. […] Svensk jazz är redan efter hennes första skiva lite modigare. Vi lyssnare drar andan.”

- Mikael Timm, Sveriges Radio P1 Kulturnytt

En jazzstjärna är född

Sångerskan Ellen Andersson har en av de mest särpräglade jazzrösterna i Sverige just nu och förutom melodibärare och textförmedlare är hon också en skicklig improvisatör. Med den amerikanska standardrepertoaren som språngbräda låter Ellen Andersson Quartet tradition möta nutid i personliga, nytänkande arrangemang, där lekfullhet får möta stort allvar. Gruppens debutalbum på Prophone/Naxos: I’ll Be Seeing You belönades i april 2017 med Gyllene Skivan – det mest prestigefyllda priset inom svensk jazz, som delas ut av tidningen OrkesterJournalen för årets bästa svenska jazzutgivning.

”Plötsligt dyker Ellen upp med en debutplatta som måste betraktas som en sensation. Hon behärskar hela den vokala jazzpaletten, från Billie Holidays innerlighet till Nancy Wilsons tryck. Sällan har väl en sångerska varit så efterlängtad. Äntligen!”

- Johan Norberg, Tidningen VI

Från ellenandersson.com
"
Den svenska jazz- och improvisationssångerskan Ellen Andersson, född 1991 i Linköping, är med sitt unika sound en verksam frilansande musiker. Hon har framträtt med projekt och grupper både i live- och tv-sammanhang och är aktiv på musikscenerna i Sverige, men har även på senare tid framträtt på fler scener i Europa, bland annat i Danmark, Tyskland och Frankrike. 

Med en luftig jazzröst och ett personligt sound tolkar Ellen Andersson allt ifrån traditionell standardjazz till musik med modernare tonspråk. Fundamentet är improvisationen, där hon med ett instrumentalt språk, djupt grundat i jazztraditionen, hela tiden utmanar gränser och normer för vad en jazzvokalist kan och inte kan. Med ett stort mått musikalisk integritet är Ellen en produktiv, kompetent musiker, som alltid arbetar på ett professionellt plan.

På Skurups folkhögskolas tvååriga jazzutbildning kom Ellens musicerande att bli alltmer omfattande och hon fick utrymme för att hitta sin egen röst och sitt eget musikaliska uttryck. I samband med studierna bildades också gruppen Ellen Andersson Quartet.

Förutom sin solokarriär är Ellen fast sångare i vokalgruppen Touché (DK) som blivit ett erkänt namn på vokaljazzscenen såväl i Danmark som internationellt. Gruppen turnerar regelbundet i Danmark och Sverige men har också gjort konserter i länder som Tyskland, Frankrike, USA och Kanada. Touché har haft samarbeten med bland annat DR Big Band och har under hösten 2014 turnerat med den danska jazzsångerskan Sinne Eeg.

Under sina studieår har Ellen Andersson bland annat tagit lektioner av svenska jazzvokalister/-pedagoger som Gunilla Törnfeldt, Almaz Yebio, Anna Pauline Andersson och Vivian Buczek."

bottom of page