top of page

2022

Erik Söderlind Trio
Erik Söderlind - gitarr, Leo Lindberg - orgel, Chris Montgomery - trummor.

Erik Söderlind är en av Sveriges främsta jazzartister och en gudabenådad prisbelönt gitarrist. Redan i tidig ålder influerad av Wes Montgomery, George Benson och Grant Green, har han med åren fått fram sitt unika och personliga sound, både modernt och djupt grundat i jazztraditionen av melodi, swing och blues.

År 2007 fick han det prestigefyllda Hagströmpriset och 2010 fick han Alice Babs stipendium för sin improvisation, stora talang och sitt musikaliska flöde. 2015 fick han Guitar People Prize. Samma år släppte han sitt tredje soloalbum "In The Moment" som innehåller artister som Eric Alexander, Lisa Nilsson, Svante Thuresson och Dan Berglund, en av medlemmarna i Esbjörn Svensson Trio - EST.

Han har samarbetat och gett ut skivor med bl.a. organisten Kjell Öhman”, gitarristen Max Schultz (”Dedications”), Magnus Lindgren ”Batucada Jazz” som turnerade över hela världen tillsammans. Han har gett ut egna albumen Twist for Jimmy Smith” 2009 ”Happening” 2011 och ”In the Moment”,2015 där bla Lisa Nilsson, Svante Thuresson samt tenorsaxofonisten Eric Alexander medverkar. Erik har spelat med musiker som Frank Vignola Peter Bernstein Lisa Nilsson Nils Landgren bara för att nämna några ...

Gitarristen och kompositören Erik Söderlind är en musiker som definierar den moderna svenska jazzscenen. Eller som Mike Stern beskriver honom "ett fenomen - med ett unikt sätt att spela och en mycket personlig ton". Hans varumärke är tekniken baserad på hans tidiga klassiska träning. Musikaliskt kan han beskrivas som en innovatör som är förankrad i stilar av swing, bebop och blues. Hans breda musikaliska känslighet och bakgrund har också tagit honom långt bortom jazzens domäner. Han har skrivit musik för och turnerat med några av Sveriges mest populära sångare som Louise Hoffsten och Lisa Nilsson.

Erik Söderlind fick sin första gitarr vid sex års ålder och lärde sig spela genom att spendera timmar med att imitera blues-ikoner som Eric Clapton och BB King. Senare upptäckte han jazzgitarr-giganter som Wes Montgomery, George Benson och Grant Green och blev kär i improvisationskonsten, en konstform som han själv snart lärde sig bemästra med glans.

Pianisten Leos Lindbergs orgelspel är moget och utmejslat och har drag av en Wynton Kelly i högform. Leo besitter en imponerande teknik och hans tonkaskader är en fröjd att lyssna till. Chris Montgomery på trummor gör helheten total.

Konserten arrangeras med stöd av Kristianstad Kommun, Statens kulturråd, Region Skåne, Musik i Syd och Studiefrämjandet.

L1005469.jpeg
musik_i_syd_logo_pos_2-png-scaled.jpg
bottom of page