top of page

Sommar 2018

Program Kristianstad Jazz & Blues Festival

24-25 augusti 2018
Kippers Festvåning, Kristianstad.

I år bjuder vi på en härlig blandning av improviserade vocal jazz med standards och nyskriven musik, delta-blues med moderna influenser och spännande anekdoter, djupsinnig indie-bluesrock, groovy blues och fet skåne blues.
Vi befinner oss på Kippers, en favoritplats för alla oss som även gillar go mat (fast den får man äta tidigare på kvällen!), en skön drink och fina och mysiga lokaler.

Årets festival är producerat i samarbete mellan Kristianstad Jazz och Bluesfestival, Bluesparty, Blue Bird Jazz Club och Accent Kulturproduktion. 
 

Fredag 24 aug – Kippers Festvåning

18.00, CLARA FORNANDER TRIO

19.30, GHOSTWITHIN

21.00, JAN GERFAST

Entré 250 sek.
 

Lördag 25 aug – Kippers Festvåning

19.00, BEN CHAWES TRIO

20.00, BOGEFORS

21.00, BERGABLUES

Entré 250 sek.


Festivalbiljett 400 sek.

Biljett köpes i dörren.

Clara Fornander Trio 
24 augusti, kl. 18.00, Kippers Festvåning
Entré 250 sek, per kväll (tre konserter).
Festivalbiljett 400 sek, både fredag och lördag (sex konserter).
 
Clara Fornander (sång), Britta Virves (piano), Jonas Bäckman (trummor/percussion).


Virtuos sångimprovisation, känslostarka texter och svängiga souljazz harmonier. Clara Fornander bjuder på jazzstandards och egna kompositioner från ett expressivt universum som leder tankarna till samtida sångerskor som Sinne Eeg, Victoria Tolstoy, Stacey Kent och Diana Krall.
Med ursprung i traditionell vokaljazz, inkluderar Fornander ofta inslag från klassisk, visor och folkmusik, som ger henne ett spännande och personligt uttryck.   
Med stort talang och ett potential likt de förenämnda vokalister, är det väl värt att följa Clara Fornander. 
Förutom intensiva jazz studier sedan uppväxten i Ekestad, är hon mottagare av stipendier från Loa Falkman, Blue Bird, Lion, Lars-Erik Larsson Gymnasiet och ett Rotarystipendium som gav henne möjlighet att för att studera ett år vid Clayton University, Atlanta, USA.

Kristianstad Jazz & Blues Festival 24-25 aug 2018
I samarbete med Blue Bird Jazz Club & Bluesparty

 


Ghost Within
24 augusti, kl. 19.30, Kippers Festvåning
Entré 250 sek, per kväll (tre konserter).Festivalbiljett 400 sek, både fredag och lördag (sex konserter).

Erik Ottosson (sång), Christofer Karlsson (gitarr), Sigrid Abrahamsson (bas), Oliver Swahn Hall (trummor).  

 

Ghosts Within, är ett ungt och spännande band, som delar berättande texter på bakgrund av en personlig blandning av indie, rock och blues. Inspirerat av The Doors, Neil Young, Pink Floyd och Howlin' Wolf leds tankarna på äventyr, som ger både envisa veteraner och unga musikentusiaster smak på mer. 

Det hela började som ett musikaliskt projekt under sommaren 2017 av sångaren och gitarristen Erik Ottosson och gitarristen Christofer Karlsson som efter någon månad släppte demotapen My Riverman. Tidigare i år anslöt Sigrid Abrahamsson, basist, och Oliver Swahn Hall, trummor.
Bandets senaste singel Some Kind Of Nothing finns ute nu på Spotify och bandet har nu siktet inställt på ett första albumsläpp. 

Kristianstad Jazz & Blues Festival 24-25 aug 2018
I samarbete med Blue Bird Jazz Club & Bluesparty

 


Jan Gerfast Organic Band
24 augusti, kl. 21.00, Kippers Festvåning
Entré 250 sek, per kväll (tre konserter).

Festivalbiljett 400 sek, både fredag och lördag (sex konserter).

Jan Gerfast (gitarr & voc), Magic Mama (keys & voc), Per Lindberg (trummor), Christer Lindberg (bas). 

 

Jan Gerfast är en internationell gitarr- och sång veteran med ursprung i lilla Osby. Han blandar egna med välkända låtar och vidhåller en typisk “rakt på sak” och ödmjuk stil. Briljansen ligger hela tiden och lurar under ytan.
Musiken är groovy blues med influenser från soul, country, rockens unga dagar och plötsliga inslag med en jazzig eftersmak och låtar exempelvis från Billie Holiday och Allen Toussaint.

Med tio album i eget namn, mer än 3000 spelningar i Europa och turnerat, spelat in eller jammat med “Uncle” John Turner, big Joe Turner, Angela Brown, Junior Wells, Willie “The Touch” Hayes, Erin Jaimes och många fler är Jan Gerfast en veteran på blues och rock scenen. Efter att han började spela blues i de sena tonåren, levde han som vagabond i 70-talet, bland annat som gatumusikant i frankrike

Kristianstad Jazz & Blues Festival 24-25 aug 2018
I samarbete med Blue Bird Jazz Club & Bluesparty


Ben Chawes Trio 
25 augusti, kl. 19.00, Kippers Festvåning
Entré 250 sek, per kväll (tre konserter).
Festivalbiljett 400 sek, både fredag och lördag (sex konserter).


 Ben Chawes (vocals, piano), Lars Søberg Andersen (flygelhorn), Michael Strange (drums/percussion).

Skönsång och röstkonst
Ben Chawes är född i Danmark och uppväxt i en musikalisk familj, vilket gjort att han varit omgiven av musik hela livet. Vägen vidare var given, så efter en ”Magna Cum Laude Degree” i piano, vid Berklee College of Music i Boston 1995, tog hans professionella karriär fart. Dock inte med pianot som huvudinstrument. Istället var det som instrumental röst han blev berömd.
Ben Chawes har ett gränsöverskridande koncept där röst/instrument blir ett, där han utvecklat en teknik som innebär att han ”sjunger” som en bas, trummor, slagverk, gitarr, osv osv.Han har blivit prisad för "Outstanding Musicianship" av International Association of Jazz Educators, och var under många år medlem i a cappellagruppen Vox One, som rosades av både publik och kritiker i USA. Att hans röst som basinstrument jämförts med storheter som Larry Graham, Jaco Pastorius, säger en del om att det är högsta nivå på det som levereras.
Åter i Danmark, efter sex år i USA, presenterar Ben Chawes nu ett mer popigt och jazzfunkigt paket. Det är väldigt intimt, med publiken tätt inpå sig I kombination med ett väldigt melodiöst komponerande, och urval av kända låtar, blir det en oemotståndlig show som fängslar alla.
För sin senaste CD, ”Up Close” (2006) fick han fem stjärnor av Ivan Rod i GAFFA med följande ord: "Hov! Hvad skete der lige her? Har Danmark virkelig fostret en pendant til Jamie Cullum? En pendant til Billy Joel? Til Chris Rea? Til Donald Fagen? Det imponerende album "Up Close" kunne tyde på det. 38-årige Benni Chawes kan virkelig meget vel være en Cullum, en Joel, en Rea, en Fagen in spe. Talentet er til det. Fløjlsstemmen, fraseringerne. Materialet og lyden! "Up Close" er vokaljazz/soul/pop af international klasse."


Bogefors
25 augusti, kl. 20.00, Kippers Festvåning
Entré 250 sek, per kväll (tre konserter).

Festivalbiljett 400 sek, både fredag och lördag (sex konserter).

Mattias Bogefors (Sång, Munspel), Mats Wiksborg (Gitarr, Sång), Patrik Virdhall (Trummor), Martin Insulander (Bas).

Rå, rå, rå Lunda-blues med redigt sväng, raffinerade melodier och fullständigt hemlagad. Mattias Bogefors är inte Peps Persson, men det omöjligt att inte jämföra deras originalitet. Och skägg. Språket är dessutom skånsk och berättelserna likaså. Munspelet är styggt och slide gitarren vill bara ha mer. Och mer. Och mer.

Allt material är originalt, med lättsinne, självironi och humor blandad med förtvivlan, vrede och djupaste allvar. Här är allt är på riktigt! Under överinseende av senior advisor Rolf Alm (Peps blodsband), som även gästspelar med dragspel på skönt latinosvängande, "du tog min son", har bandet själva spelat in debutskivan i Lunds Demonstudio under större delen av 2017. Även om bandet är ungt (2017) är deras uttryck pålitligt och full av erfarenhet, som om de hade brottats med varandra sedan barnsben.

Kristianstad Jazz & Blues Festival 24-25 aug 2018
I samarbete med Blue Bird Jazz Club & Bluesparty


BergaBlues
25 augusti, Kl. 21.00, Kippers Festvåning
Entré 250 sek, per kväll (tre konserter).
Festivalbiljett 400 sek, både fredag och lördag (sex konserter).
 
Mats Matsson (gitarr), Lasse Berg (sång, munspel, cajun) och Fredrik Kronbäck (bas).
 
BergaBlues, en trio från Huaröd med rötter i tidig delta- och mississippi-blues med blicken mot framtiden, där loopar, flöjter och elektroniska ljud kan förekomma, för att skapa en modern blues. Även inspirerat av pop, visa och folkmusik presenterar de mycket eget material och texter som tar upp känslor och nutidens funderingar, precis som den ursprungliga bluesen. Tillsammans med musiken bjuder BergaBlues på fakta, skrönor och stoj som sätter in musiken i ett sammanhang.

Kristianstad Jazz & Blues Festival 24-25 aug 2018
I samarbete med Blue Bird Jazz Club & Bluesparty
 

bottom of page