top of page

2024

Tonbruket

Dan Berglund (bas), Johan Lindström (gitarr och pedal steel), Martin Hederos ( piano, keyboards och violin) och Andreas Werliin (trummor)
• 19.00 torsdag 18 april – Lilla Salen, Kristianstad KulturKvarter
• Förköp är billigast och bäst. 275 kr.
• Pensionärer och medlemmar i Blue Bird betalar 225 kr.
• Studerande/under 20 år 100 kr.
• Biljettlänk: https://www.kulturkvarteret.com/kalender/tonbruket/
• Vi öppnar 17:00 och har öppet till 21:30 – här kan du hitta något gott att äta och dricka från vår bistromeny.
• Glöm inte att boka ditt bord för kvällen – bokabord@kulturkvarteret.com
Tonbruket.jpg

En blandning av stilar och uttryck som brukar kallas för jazz, men som egentligen är så mycket mer. Musiken kan ses som en korsbefruktning mellan avantgarde, psykedelisk jazz, kraut och progressiv rock, där Tonbruket flyter bekymmerslöst mellan svängig jazz till mjuk och stillsam folkmusik, för att sedan sömlöst övergå till ursinnig rock. Kanske är det inte så konstigt med bandmedlemmar som har bakgrund från E.S.T., Wildbirds & Peacedrums och The Soundtrack of Our Lives.

Att kollektivet skulle vara större än summan av dess individuella delar passar utomordentligt väl för att beskriva Tonbruket.

Musikaliteten hos bandmedlemmarna ligger redan som det är på en hög nivå. I mötet med varandra skapas något större, en egen ljudvärld som trotsar genrebeskrivningar och som bäst och enklast bara beskrivs som just, Tonbruket. 

Tonbruket släppte sin debutskiva 2010 och har vunnit flertalet svenska grammisar för sina album, men det är live som kvartettens egensinniga musik verkligen kommer till sin rätt. Gruppen består av Dan Berglund på bas (E.S.T., Rymden), Martin Hederos på klaviatur och fiol (The Soundtrack of Our Lives, Hederosgruppen), Johan Lindström på gitarr och pedal steel (Johan Lindström Septett, Rebecka Törnqvist, Elvis Costello) och Andreas Werliin på trummor (Wildbirds & Peacedrums, Fire!). 
Utöver Grammisarna har de bland annat blivit utsedda till årets grupp vid Sveriges Radios Jazzkattgala, samtidigt som de i intervjuer konstaterat att de själva är förvånade, men hedrade över att kallas jazz. Vid flera tillfällen har Tonbruket agerat backup-band åt Ane Brun, både på skiva och på scen och de har även skrivit musik till teater så som ”Mannen utan minne” och ”Undertiden” som satts upp på Dramaten. 

•Ett arrangemang av Blue Bird Jazzclub, Headstomp Productions, Musik i Syd med stöd av Svensk Jazz och Kristianstads kommun.

bottom of page